Tradycyjne potrawy na wigilijny stół
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy wszyscy zjeżdżają się do domów, by w rodzinnej atmosferze spędzić kilka zimowych dni. Bardzo ważne okazują się oczywiście wspólne posiłki, a zwłaszcza wieczerza w przeddzień Bożego Narodzenia.
Na każdym wigilijnym stole nigdy nie może zabraknąć potraw, wpisanych w polską tradycję. Przyjęło się, że z okazji Wigilii powinno się przygotować aż dwanaście różnych potraw.
Nie wszyscy przestrzegają tego zwyczaju, ale wybiera się dania, przygotowywane od wielu lat szczególnie na tę okazję. Jako podstawowe zupy wybiera się czerwony barszcz z uszkami lub zupę grzybową.
W niektórych domach pojawia się też osobliwa zupa migdałowa, doskonale rozgrzewająca w mroźny, grudniowy wieczór. Bardzo popularny jest oczywiście karp, przyrządzany na mnóstwo różnych sposobów.
Z ryb przygotowuje się także śledzie oraz pstrągi. Często pojawiają się pierogi z grzybami i mięsem, jak również kapusta z grochem.
Ze słodkich deserów, bazujących głównie na maku, podaje się kutię oraz makiełki.